wij saneren onze voorraad food-producten en jij profiteert hier van!

Een goede ontwikkeling: steeds meer supermarkten verkopen fairtrade-producten. Dat betekent dat de wereldwinkel op dat gebied niet meer de vooraanstaande rol speelt, die het jarenlang heeft gespeeld. En zeg nou zelf, als je toch in de supermarkt bent, dan neem je die fairtrade producten als vanzelf mee. De komende tijd zullen we de producten die we niet meer gaan aanvullen voor € 1,00 per artikel aanbieden. Wat we wel blijven verkopen: koffie, thee, suiker, koekjes, sappen, wijn en natuurlijk chocolade.

Tony's Limited Editions 2019

Vingerpop-boekje

Grappig kartonnen vingerpopboekje van dierfiguren! Leuk en leerzaam voor de aller-aller-aller-jongste ‘lezertjes’. Het speelse concept onderscheidt zich door de handgemaakte tekeningen, met eenvoudige en heldere lijnen in kleur. De teksten blijven hangen door het gebruik van ritme en klanken. Daardoor kunnen kinderen de verhaaltjes na een paar keer voorlezen gemakkelijk onthouden. Het dier piept er op elke bladzijde uit en brengt zo het verhaaltje tot leven. 

Kom en vat de koe bij de horens!

De koe is gemaakt in Zimbabwe van scrap metal: olievaten, auto's, wasmachines, koelkasten van de vuilnisbelten in Harare. Het metaal wordt verhit om roest en verf te verwijderen, dan geknipt en gevormd tot sculptures, ontworpen door Shadrick Huni, een Nederlander met roots in Zimbabwe. Hij is begonnen met het maken en verkopen van deze kunst uit Zimbabwe om zijn studie in Nederland te kunnen bekostigen. Door zijn ontwerpen te laten maken door z'n oude schoolvrienden in Harare werd het fundament voor zijn bedrijf gelegd. Door de verkoop van deze handgemaakte kunstwerken hebben de makers een inkomen en hier profiteert de hele gemeenschap van: de opbrengsten gaan naar scholing, ondersteuning van kinderen en voedselprojecten.

De meeste ontwikkelingslanden hebben geen recyclesysteem maar vaak is er een sterke informele recycle sector. De arme bevolking vindt de materialen voor hergebruik op lokale vuilnisbelten, verkoopt ze en heeft zo een bron van inkomsten. Op deze manier krijgen de materialen van Afrikaanse vuilnisbelten een tweede leven als mooi kunstvoorwerp in de meest uitlopende vormen. Behalve de koe hebben we in onze winkel veel meer prachtige exemplaren.

No House wijn

No House Wine bouwt huizen in Zuid- Afrika voor de mensen die dat het hardst nodig hebben: Aidswezen en ontheemde families. Deze huizen worden gebouwd in samenwerking met Stichting HomePlan en diverse lokale organisaties. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat de kinderen naar school gaan en dat er gezondheidszorg is.


Vorig jaar zijn we begonnen met de verkoop van de No House Wine. Je treft de wijn niet in de winkel aan, omdat we geen wijn in de winkel mogen hebben staan (alcoholwet). Maar we mogen het wel verkopen, dus als je er naar vraagt en je bent 18 jaar of ouder dan verkopen we graag een fles No House wijn.


Ons doel is om een huis te kunnen bouwen voor de aidswezen in Zuid Afrika. Elke verkochte fles wijn is een baksteen waard.
We hebben 14.000 bakstenen nodig en momenteel hebben we er, samen met andere wereldwinkels, 5.121…. We zijn er nog niet maar we zijn al erg blij met het resultaat. We gaan door, want wat zal het mooi zijn als we het voor elkaar krijgen om een huis te bouwen!
 

 

EERLIJK SCHOONMAKEN MET SEEPJE!

Weet je het nog? Seepje is het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel uit Nepal. Het is de Sapindus mukorossi-vrucht, superschillen die bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep afstaan. Inmiddels is er nu ook Seepje in vloeibare vorm, voor witte en bonte was. Maar ook vloeibare allesreiniger! Wil jij je huis op en milieuvriendelijke en eerlijke manier schoonmaken? Probeer dan eens deze allesreiniger die voor 90% uit schillen-extract bestaat, saponine een natuurlijke vorm van zeep. De allesreiniger maakt alles schoon van vuil en vet. Zo poetsen we de wereld schoner en mooier! Ook verbeteren we in Nepal direct de werk- en leefomstandigheden! En dan hebben de waskanjers van Siza, mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, ook nog een onmisbare rol in het Seepje productieproces .

I'm gonna knock on your door......

Van houtresten maken Thaise kunstenaars unieke voorwerpen. Bijvoorbeeld deze deurklopper. Leuk voor op de kamerdeuren van kinderen die gesteld zijn op hun privacy.
Of handig op de voor- of achterdeur.
Trek aan het touwtje en de specht klopt aan.
En nee, HIJ krijgt er geen hoofdpijn van …


↕ Vogel 7 cm | € 4,90
Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

GROWING PAPER

'Growing Paper' uit Zuid-Afrika maakt handgeschept papier met een twist: het papier is ingebed met zaden die uit zullen groeien tot bloemen of kruiden zodra je het gebruikte papier hebt geplant. Van dit handgeschepte papier worden kaarten gemaakt, maar ook kalenders. Wij hebben nu de cadeaukaartjes te koop!
Het handgeschepte papier komt van oud papier en dit wordt verwerkt tot milieu verantwoorde producten. Omdat het maken van papier gebruik maakt van grote hoeveelheden water, wordt afval water hergebruikt voor landbouw activiteiten op de boerderij waar 'Growing Papers'  gevestigd is. De producten zijn bedrukt met inkt op waterbasis. Verder zijn de producten zodanig gemaakt dat een deel van het product biologisch afbreekbaar is. Na gebruik kunt u het gebruikte papier planten, zodat er mooie bloemen of kruiden in uw tuin komen te staan.

Handig tasje in vrolijke kleuren!

Dit vrolijke tasje komt uit Bangladesh en is gemaakt van muskietennet.

Het is verkrijgbaar in 4 vrolijke kleuren en is een prima alternatief voor de plastic tas. Supersterk, en makkelijk mee te nemen in je handtas. Verkrijgbaar bij de Wereldwinkel.

Vrouwen in Bangladesh maken dit tasje en verdienen zo een extra inkomen.


Het tasje wordt geïmporteerd door FairForward, zij importeren Gifts & Living producten die onder het Fair Trade Original merk op de markt worden gebracht. Voor FairForward is niet alleen de handel belangrijk, waarmee de producenten een goed inkomen verdienen, maar staat ook het ontwikkelingsperspectief hoog op de agenda.

De wereldwinkel helpt je opruimen!

Opbergmanden zijn niet alleen handige 'opbergers' waar je spullen in opruimt. Je kunt er ook je interieur mee opfrissen.  Handige manden! Stop al je vieze was in een handgemaakte wasmand die Adama Diop in het dorpje Mekhe village, Senegal maakt. Adama vlecht de manden van gedroogde rietstengels die ze omwikkelt met gekleurd afvalplastic: grote en kleine wasmanden, potjes met een deksel en grote prullenmanden. Over een grote mand doet ze een week. Heeft ze een grote opdracht, dan vlechten haar dochters (ze heeft er zes, die allemaal naar school zijn geweest) en schoondochters mee.

PRACHTIGE KAARSEN UIT SWAZILAND

In het kleine Afrikaanse koninkrijk Swaziland maken kunstzinnige ambachtslieden de mooiste kaarsen. Zij werken volgens de eeuwenoude techniek millefiore, die de kaarsen een exotische uitstraling geeft. De patronen op de kaarsen vinden hun oorsprong in de oude handelskralen uit Venetië. Laat exotische prints nu juist de laatste trend op woongebied zijn!

Tony Marshak richtte het bedrijf in 1981 op in een oude boerderij tussen de ananasplantages. Hij bouwde het bedrijf verder uit volgends de fairtrade standaarden. Inmiddels weken er 70 mensen
Goed om te weten: de harde buitenkant smelt nauwelijks wanneer de kaars brandt, zodat de mooie patronen van binnenuit lijken te gloeien. Is de binnenkant opgebrand? Zet er een waxinelichtje in!

 

 

 

 EEN ECHTE STEVIGE KOE-KNUFFEL!

In vrolijke, frisse kleuren. Ze zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt in Sri Lanka. Voor het gemak heeft de knuffel trouwens al een naam gekregen: Kaushi. De naam van de leverancier is Umesh Idiplilly, woonachtig in Colombo. Maar het is zijn vrouw Kaushi die het ontwerp van deze vrolijke knuffel tekent.  Umesh Idiplilly levert alweer zes jaar bijzondere, kleurrijke speelgoeddieren en –knuffels aan Lanka Lamai. Importeur Tiny van der Brink: 'Het is een leverancier die mooie kwaliteitsproducten levert en oog heeft voor wat kinderen aantrekkelijk vinden. Koe Kaushi heeft bijvoorbeeld mooie, ronde vormen en is bovendien verkrijgbaar in drie vrolijke kleurstellingen, te weten: groen-oranje, rood-groen, blauw-roze. Elke koe is gemaakt van handgeweven katoen, afkomstig van een fairtrade weverij waar de stoffen op natuurlijke basis worden geverfd'.

Het katoen komt bij Umesh als rol binnen. Vijf vrouwen zorgen dat hiervan knuffels worden gemaakt. Tiny: 'Eén vrouw zorgt voor het knippen van de vormen uit de stof. De volgende vrouw naait alle vormen aan elkaar met de machine. Vervolgens worden de knuffels gevuld met polyester. Daarna komt de koe bij drie vrouwen die met de hand het borduurwerk verzorgen. Het gehele proces is van wege het handwerk best tijdrovend. Per knuffel zijn de vrouwen zomaar zo’n anderhalve dag bezig.”

Het werk gebeurt bij Umesh thuis, in een buitenwijk van Colombo waar hij in en om het huis een aantal ruimtes heeft voor de verschillende processen als knippen, naaien en borduren. Umesh en de vrouwen halen een eigen inkomen uit het bedrijf. De jonge vrouwen sparen vaak voor hun bruidsschat. Tiny tot slot: “Wat zeker goed is om aan klanten in de wereldwinkel te vertellen, is dat het om echt handwerk gaat. De knuffels worden op een eerlijke manier en met aandacht gemaakt, in tegenstelling tot de pluche producten van tegenwoordig.  De gever geeft met deze koe Kaushi een mooi, onderscheidend en handgemaakt cadeau. Elke knuffel is voorzien van een label waarop staat dat kinderen onder de 3 jaar wordt afgeraden ermee te spelen. Dit vanwege de lange draden waarmee de knuffels zijn versierd. Aangezien koe Kaushi zo’n 30 centimeter hoog is, is het een vrolijke blikvanger in de babykamer, die straks net zo makkelijk mee verhuist naar de peuterkamer.”
  

 

 

HANDGEVORMDE BEELDEN

Handgevormde beelden van terra cotta uit Sri Lanka.

Deze exclusieve handgemaakte beelden (oplage 10 stuks per beeld) zijn gemaakt door kunstenaar Nalake uit Kandy, Sri Lanka. Naast zijn artistieke beelden maakt hij voor de lokale bevolking, met zijn éénmansbedrijfje Athakam Sapuwa potten, vazen en huishoudelijke artikelen. 

Zoals het klokje in Colombia tikt.......

Deze klok is gemaakt van gerecycled ijzer. Door de leuke kleuren en humoristische ontwerpen wordt het oude ijzer nieuw leven in geblazen. Leuk detail van deze klok is dat de uiers van de koe bewegen. Afmeting 27,5 (b) x 23 (h) x 6 (d) cm.

De klokken worden gemaakt door het Colombiaanse bedrijf Oxidos in de hoofdstad Bogota. Het bedrijf startte in 1994 met het recyclen van industrieel metaal. Al snel kregen ze een passie voor ijzer. Tegenwoordig maken ze allerlei accessoires van ijzer als kunst- of gebruiksvoorwerp voor in huis. Het productie proces is milieuvriendelijk en inmiddels hebben ze 30 mensen in dienst.

warm, maar vooral..... mooi!

We hebben weer een nieuwe collectie sjaals van Selyn uit Sri Lanka. Niet duur, want ze zijn door één van onze medewerksters rechtstreeks uit Sri Lanka meegenomen.  Selyn is een bedrijf in Kurunegala waar de stoffen in de prachtigste kleuren geweven worden. Veel vrouwen vinden hier een baan, met goede werkomstandigheden en een goed loon. Daardoor hebben ze een eigen inkomen en dat is het streven van de oprichtster van Selyn, Sandra Wanduragala, zelf advocate.

Openingstijden

Maandag       14.00  -  17.00 uur
Dinsdag         10.00  -   17.00  uur
Woensdag     10.00  -   17.00  uur
Donderdag    10.00  -   17.00  uur
Vrijdag            10.00  -   17.00  uur
Zaterdag        10.00  -   16.00  uur

openingstijden

maandag     14.00  - 17.00 uur
dinsdag        10.00 - 17.00 uur
woensdag    10.00 - 17.00 uur
donderdag   10.00 - 17.00 uur
vrijdag           10.00 - 17.00 uur
zaterdag       10.00 - 14.00 uur

 

 

Contact

Wereldwinkel GO4FAIR
Koopmansplein 9
9791 MD Ten Boer
telefoon: 050-3023322
Email: wereldwinkelgo4fair(Verberg dit)@gmail.com
website: www.wereldwinkelgroningerland.nl

Winkelcoördinator: Marianne Meester