VRIENDENKAART AANBIEDING FEBRUARI 2019

Light from Africa, laat ons uw wereld verlichten

Dit is het motto van Swazi Candles. Deze maand hebben we van hen een partij prachtige kaarsen binnengekregen.

Het zijn nog korte dagen, maar we gaan op weg naar het voorjaar. Daarom allerlei voorjaarsdessins op de kaarsen zoals vlinders en bloemen. In diverse kleuren, zodat er vast wel één in uw interieur past. Normale prijs van deze kaarsen is € 9,95. Voor jou als vriend tijdens deze actie slechts € 5,00!

 

Wat is Swazi Candles?
Het Swazi Candles project is in 1982 begonnen in een oude stal van een voormalige zuivelfabriek, midden tussen de ananasvelden. De patronen op de kaarsen van Swazi Candles vinden hun oorsprong in de oude handelskralen uit Venetië. De Millefiore techniek is geheim. Twee keer per jaar worden nieuwe kaarsen ontworpen en geproduceerd volgens dit bijzondere procedé. Het bedrijfje is heel klein begonnen en inmiddels werken er permanent 45 mensen. Het is een levendige en met muziek gevulde werkplaats.


Er is een biologische moestuin om de werknemers te voorzien van vers en gezond voedsel.
Zo wordt er geïnvesteerd in de gezondheid en het welzijn van de medewerkers. De employee benefit-structuur (kenmerk voor Fairtrade organisaties) omvat:

 • gezondheidszorg
 • pensioenfonds
 • kledingtoeslag
 • voedseltoelagen
 • vergoeding vervoerskosten
 • educatieve leningen
 • uitvaartverzekeringen en toegang tot de SWIFT-trainingsprogramma's (Swaziland Fairtrade Association).

Het motto 'light from Africa' spreekt ons erg aan. Lees het hele verhaal op hun eigen website: http://swazicandles.com/

De aanbieding is geldig van vrijdag 15 februari t/m zaterdag 23 februari, op vertoon van je Vriendenkaart 2019.

VRIENDENKAART AANBIEDING DECEMBER

Een feestelijke wijnaanbieding als afsluiting van het jaar!

Een fles heerlijke wijn naar keuze rode Pinotage of witte Chardonnay met een fraaie kersthangervan capiz voor maar € 6,50. Fijn om jezelf te verwennen tijdens de feestdagen, maar ook leuk om mee te nemen als attentie voor de gastheer of gastvrouw als je bij iemand op bezoek gaat.

 

We willen je bedanken voor uw steun in het afgelopen jaar als Vriend van Wereldwinkel Veur Elkenain en wensen je goede Kerstdagen toe.

De aanbieding is geldig van zaterdag 15 december t/m maandag 24 december, op vertoon van uw Vriendenkaart 2018.

VRIENDENKAART AANBIEDING NOVEMBER 2018

PAK JE KORTING OP SAP EN! KOFFIE! 

... € 0,50 korting op een pak tropische, appel- en sinaasappelsap
... € 1,50 korting op een pak koffie espressomaling en aromapads


De tropische, appel- en sinaasappelsap zijn al heerlijk om zo te drinken. Maar tijdens ons jubileum (met de blenderbike!) hebben we ook ontdekt dat ze een goede basis zijn voor een lekkere smoothie. Fruit erbij, in de blender of even met de staafmixer en... klaar is je smoothie.

Hou je van een warme en pittige drank, dan is de espressomaling een aanrader. Ook met de aromapads kun je een heerlijk kopje koffie maken.

De aanbieding is geldig van vrijdag 9 november t/m zaterdag 17 november, op vertoon van uw Vriendenkaart 2018.

WERELDWINKEL LOPPERSUM 30 JAAR

In de maand oktober vieren we ons 30-jarig bestaan met allerlei leuke actie en aanbiedingen. Daarnaast vieren we zaterdag 13 oktoberde hele dag feest in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. In de kerk zijn van 11.00 tot 17.00 uur allerlei activiteiten. We houden een Tony's taarten- en toetjeswedstrijd, muziekinstrumenten maken voor kinderen en er is een blenderbike waarmee je zelf je smoothie kunt fietsen.                                                                                                    Een van onze leveranciers Barbosa komt vertellen over een project in Brazilië van señora Balvina. Ook neemt zijn spullen mee.                                                                         Er is muziek van Wad'n Wereldorkest en natuurlijk staat er een (h)eerlijk kopje koffie klaar.     

TONY'S TAARTEN-EN-TOETJES-WEDSTRIJD

Tony's Chocolonely, wie kent de repen niet?! Deze populaire chocolade repen, in veel verrassende smaken en 100% slaafvrij kun je natuurlijk zo opeten, maar je kunt er ook mee koken en bakken. Want ook in de keuken is chocolade een populair ingrediënt.                                                                                                                          Koop je van 1 tot en met 6 oktober bij ons zo'n heerlijke reep (of meerdere) dan maak je ook nog kans op een prijsje. Bak jij de lekkerste taart of creëer jij het lekkerste toetjes? Ga de uitdaging aan en doe mee aan deze wedstrijd.                    Op 13 oktober kun je je baksel of toetje inleveren tussen 11.00 en 14.00 uur in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum. Daarna zal een jury de creaties beoordelen. Om 15.30 uur is de onthulling in de wereldwinkel en aansluitend vindt de prijsuitreiking plaats door loco-burgemeester Bé Schollema.                                            Kom je dit met ons meevieren?

SPELREGELS:

 • iedere deelnemer mag één taart of toetje inleveren.
 • er moet één van de Tony's Chocolonely repen als ingrediënt gebruikt worden.
 • deelname is mogelijk voor iedereen; er is een aparte prijs voor de jeugd tot         15 jaar.
 • bij de bereiding houd je rekening met hygiëne, houdbaarheid en de juiste bewaartemperaturen (gebruik van bijv. rauwe eieren is niet toegestaan)
 • lever de taart of het toetje koel aan.
 • je gaat akkoord met eventuele publicatie van, op het feest, gemaakte foto's en van het recept.
 • over de uitslag is geen discussie mogelijk. 

TIPS:

 • werk zorgvuldig en let op details.
 • maak gebruik van kwalitatief goede, verse en pure ingrediënten.
 • de jury beoordeelt vooral op smaak, maar natuurlijk tellen originaliteit en creativiteit ook mee.
 • zorg dat je taart of toetje niet alleen lekker smaakt, maar er ook smakelijk uit ziet.

FEESTACTIES IN OKTOBER

VAN 1 TOT EN MET 6 OKTOBER   koop met korting Tony's Chocolonely (maak kans op een leuke prijs) en haal de voorwaarden voor de TTT-wedstrijd.

VAN 8 TOT EN MET 13 OKTOBER   30% korting op geselecteerde artikelen. Kom dan snel kijken wat het is...

VAN 15 TOT EN MET 20 OKTOBER   30% korting op de Aziatische kookproducten, zoals woksauzen, Curry's en kokosmelk. Maximaal 3 per klant.

VAN 22 TOT EN MET 27 OKTOBER   30% korting op kunstnijverheid.

VAN 29 TOT EN MET 31 OKTOBER   als jouw leven ook begonnen is in 1998 kom dan, met je legitimatiebewijs, een GRATIS Tony's Chocolonely's reep halen.

IN HERINNERING AAN

Helaas hebben wij, vlak voor het 30-jarig jubileum van wereldwinkel Veur Elkenain, afscheid moeten nemen van onze mede-oprichtster Dieneke Ozinga.

Met hart en ziel heeft zij zich al die jaren ingezet voor eerlijke handel en in het bijzonder voor onze winkel.

Zij was zeer gedreven, enthousiast, inspirerend en betrokken bij alle vrijwilligers en producenten.

Het was haar uitdrukkelijke wens dat alle feestelijkheden rond het 30-jarig jubileum doorgaan en wij hebben dit ter nagedachtenis aan Dieneke gedaan.

 

Het nu volgende interview met Dieneke heeft enkele maanden geleden plaatsgevonden in het kader van het 30-jarig jubileum en is voor ons, als medewerkers, zeer waardevol.

 

Dieneke Ozinga (1948) zet zich al meer dan dertig jaar in voor mensen in ontwikkelingslanden. Ze opende samen met een paar anderen in 1988 de Wereldwinkel in Loppersum en zit sindsdien onafgebroken in het bestuur. Ze haalde gasten van over de hele wereld naar 'haar' winkel en reisde zelf naar Madagaskar. 'Het heeft ontzettende indruk op me gemaakt.'

 Aan de keukentafel bij haar thuis in Loppersum vertelt Dieneke hoe het allemaal begon. Ze heeft plakboeken vol foto's, artikelen en advertenties van de Wereldwinkel naast zich liggen. 'Ik verkocht koffie en thee vanuit huis. In Garrelsweer had een winkeltje met fairtrade producten gezeten, maar vanwege de ligging, buiten het dorp, liep dat niet zo goed. Samen met wat anderen verkochten wij de inventaris, want er was wel vraag naar fairtrade artikelen. De klanten steunden het principe van eerlijke prijzen voor de boeren. Toen we een pandje in de Lagestraat konden huren, hebben we de stap gezet.'

Lagestraat 30 was destijds oud en er was geen verwarming. 'Ik ben wel eens 's avonds langsgegaan om het elektrische kacheltje te controleren,' lacht Dieneke. 'Het was behelpen, maar de Wereldwinkel liep vanaf de opening, op 14 oktober 1988, meteen goed. We konden ook meer dan genoeg vrijwilligers krijgen, ook jonge mensen van een jaar of 16. Er was in het begin ook een drietal mannen dat enthousiast meehielp, maar die hadden behoorlijk wat moeite met het mooi inpakken van cadeautjes. Een vierkant doosje ging nog wel, maar voorwerpen met punten of frutsels lukte echt niet. Eén van de mannen werkte samen met zijn vrouw: als zij maar inpakte, deed hij de rest wel.'

Dieneke heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. 'Het schoolbestuur, de gymnastiekvereniging, als invaller bij de peuterspeelzaal en later in verzorgingstehuis Wiemersheerd. Vandaag de dag móéten veel mensen werken, meer dan vroeger. Ik was moeder en huisvrouw, maar de werkende ouders van nu hebben bijna geen tijd voor vrijwilligerswerk. Dat is wel jammer, want de Wereldwinkel kan best nieuwe hulp gebruiken.'

'Naar de zwarte kindertjes'

'Als ik groot ben, word ik zuster. En dan ga ik naar de zwarte kindertjes om ze beter te maken.' Al in haar jeugd voelde Dieneke een drang om mensen in ontwikkelingslanden te helpen. 'Mijn man en ik waren bijna verhuisd naar Guinee Bissau. Maar omdat ik een enige dochter was en mijn ouders niet zo gezond waren, wilde ik hen niet alleen laten. Het is er nooit van gekomen.'

'We hebben vaak gasten gehad uit andere landen. Die kwamen dan vertellen over hun producten en hun manier van leven,' vertelt Dieneke. 'In 1992 is een bisschop uit Bangladesh bij ons gekomen omdat we een hulpactie voor dat land hadden georganiseerd. Verder hebben we textielwerkers uit Honduras op bezoek gehad en koffieboeren uit de DominicaanseRepubliek.' Ook de Ghanese houtsnijder Nana is verschillende keren op bezoek geweest. 'We zijn via via met elkaar in contact gekomen en ik heb hem de weg gewezen naar de fairtrade keuring, zodat hij zijn spullen kon laten importeren door de Wereldwinkels.'

Een van de hoogtepunten uit Dienekes leven is haar reis naar Madagaskar geweest in 1997. 'Op eigen kosten ben ik met een groep andere winkeliers drie weken daar naartoe geweest om producenten te bezoeken. Dat heeft een onuitwisbare indruk gemaakt.' Dieneke kan bijna twintig jaar later nog altijd in geuren en kleuren vertellen over de eetgewoontes (kippentenen), het onderdanige buigen van het hotelpersoneel (waar ze korte metten mee maakte) en de baby die ze in de armen gedrukt kreeg waarna de moeder er vandoor ging (terwijl een vriendin nota bene had gegrapt of ze misschien een kindje mee kon nemen). Met eigen ogen zag ze de vooruitgang dankzij de tussenkomst van de Wereldwinkels. 'Mensen vertelden dat de kinderen nu naar school konden, dat ze geen honger meer hadden en dat ze konden sparen. Vol trots lieten ze het varken zien dat ze hadden gekocht. Of het pronkstuk van hun woning: een tweepersoonsbed, middenin de enige kamer van het huisje. Alles gebeurde verder op de grond en het hele gezin sliep overdwars in dat bed.'

Overvloed

'Die reis was onvergetelijk. Toen ik weer terug was in Nederland, moest ik boodschappen doen. Ik keek naar het winkelwagentje vol alledaagse dingen, niks bijzonders, en kreeg het te kwaad. Wat een overvloed. Ik heb mijn dochter het bankpasje gegeven zodat zij kon afrekenen, want ik zat buiten op een muurtje te huilen.'

'Na mijn reis heb ik heel veel voorlichting gegeven, wat ook dankbaar werk was. Mensen bleken maar weinig te weten over de omstandigheden van mensen in derdewereldlanden. Ik ben ook nog bezig geweest met een windmolenproject in Madagaskar. Op een van die voorlichtingsavonden kwam ik in contact met iemand die eenvoudige windmolentjes bouwde. We hebben geld ingezameld en er een aantal daar laten opzetten, zodat de arbeiders daar voortaan met een elektrische soldeerbout konden werken en geen houtskoolvuurtjes meer hoefden te stoken.'

Overbodig

Dieneke had nog veel meer willen doen en zien. 'Ik stond op het punt om naar Ghana te gaan toen mijn broer plotseling overleed. En sinds er in 2015 longkanker bij mij werd geconstateerd, leef ik in geleende tijd. Maar ik kan met tevredenheid terugkijken op de afgelopen dertig jaar.' Ze zegt dit zonder een spoortje zelfvoldaanheid of trots. 'De Wereldwinkel heeft zich deels overbodig gemaakt, want je kunt in de supermarkten al lang fairtrade producten kopen. Maar de kunstnijverheid blijft. En de noodzaak om mensen telkens weer te wijzen op de ongelijke verdeling in deze wereld. We zijn er nog lang niet.'

We zijn blij dat we een zeer actieve Wereldwinkel in Loppersum hebben. En we zouden het leuk vinden als er een paar nieuwe collega’s bijkomen. Kom je ons team versterken? Je kunt winkeldiensten draaien, of meehelpen met PR, op een markt staan, voorlichting op school geven, enzovoort. Kom langs in de winkel op Nieuwstraat 4 in Loppersum, of neem contact op met Janet Gorter: 0596-573109