Samen Blijven We Gezond

Nu bij Wereldwinkel Appingedam te koop!


Deze handige mondkapjes/gezichtsmaskers worden door 1 van onze handige vrijwilligsters gemaakt van Vlisco stoffen.


Vlisco (Helmond) is een Nederlands merk dat op de batiktechniek gebaseerd textiel ontwerpt en vervaardigt voor de Afrikaanse consument.

Maandaanbieding november

De hele maand november krijg je bij Wereldwinkel Appingedam 25% korting op alle zachte en warme plaids, sjaals, mutsen en handschoenen. 

Mooi Cadeau En Kleine Prijs

Bij Wereldwinkel Appingedam vind je de leukste (fair trade) cadeaus. 
En dit hoeft helemaal niet duur te zijn.
Je vindt bij ons ook heel veel leuke cadeautjes voor onder €5,-. 

Kom naar de winkel en laat je verrassen!

Op Zoek Naar Een Bijzonder Cadeau...

KAZURI onderscheidt zich van de andere merken door de kenmerkende uitstraling, karakteristieke patronen, de kleurige combinaties en de prachtige keramiek.
Daarnaast worden de sieraden Fair Trade geproduceerd wat nog een extra meerwaarde geeft aan het product.

De oprichtster van KAZURI, Lady Susan Wood begon in 1975 in haar achtertuin een werkplaatsje om kralen van klei/keramiek te maken. Ze begon samen met 2 gehandicapte vrouwen. Echter, ze realiseerde zich al snel dat er veel meer vrouwen werk nodig hadden en zo werd Kazuri Beads opgericht. Hier begon de lange maar succesvolle weg naar een hulpcentrum voor vrouwen, met name alleenstaande vrouwen, die geen andere bron (echtgenoot of familie) van inkomen hadden. Omdat de werkloosheid zo hoog was (en nog steeds is) kwam het veelvuldig voor dat een werkneemster met haar inkomen een groot deel van haar familie moest zien te onderhouden. In 1988 werd de werkplaats een fabriek en het aantal vrouwen dat er werkte steeg tot 120. De vrouwen werden er opgeleid en met deze kennis produceerden ze prachtige, unieke kralen en sieraden.

De kralen worden tot op de dag van vandaag gemaakt van klei uit het gebied rondom Mount Kenya, wat het product authentiek van deze streek maakt. In 2011 werkten er in de werkplaats 350 vrouwen, en nog steeds voornamelijk alleenstaande moeders.

KAZURI heeft op het werkterrein naast de werkplaats en de winkel, een kliniek opgericht voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp/advies/voorlichting en medicijnen. Ook krijgen de werkneemsters 80% van hun medische kosten vergoed door KAZURI, in het geval ze doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis.

KAZURI is lid van de WORLD FAIR TRADE ORGANISATION en werkt volgens diens richtlijnen waarop regelmatig controles worden uitgevoerd door deze organisatie.

Vrolijk gekleurde parelhoen beeldjes van Martin Kabré

Martin Kabré woont en werkt in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.
Martin is 40 jaar, is getrouwd en heeft twee kinderen. Martin is een Mossi.
De Mossi vormen de grootste bevolkingsgroep in Burkina Faso.
Martin spreekt naast zijn moedertaal, het Moré, ook Frans.
Frans is de officiële taal van Burkina Faso, dat tot 1960 een kolonie van Frankrijk was.
Martin kan niet lezen en schrijven.

 

In zijn jeugd is hij getroffen door het poliovirus, waardoor hij nu geen kracht meer heeft in zijn beide benen. Hij verplaatst zich met een rolstoelfiets, die hij met zijn armen voort beweegt. 
Na zijn ziekte hebben de Witte Paters zich over hem ontfermd. Zij hebben hem de kans gegeven een keramiek-opleiding te volgen.Martin heeft dit met beide handen aangegrepen en heeft zich gespecialiseerd in het bakken van vogelbeeldjes.Hij doet dit langs de kant van de weg in de hoop dat toeristen zijn beeldjes kopen. Zijn inkomen is niet hoog, maar hij kan er zijn gezin mee onderhouden en zijn kinderen naar school laten gaan.

 

Voor zijn beeldjes heeft Martin zich laten inspireren door het parelhoen. Deze hoenderachtige vogel met een grijs verenkleed, bezaaid met witte pareltjes komt veel voor in Burkina Faso, zowel in het wild als ook op de boerenerven. Hij wordt veel gegeten en is volop te koop op de markten van Ouagadougou.


Hoera, Wereldwinkel Appingedam Bestaat 30 Jaar

Dat wordt in het fraai ingerichte pand in de Dijkstraat vanzelfsprekend uitgebreid gevierd.

Het huidige onderkomen staat in schril contrast met hoe het dertig jaar geleden begon. In 1989 liepen de pioniers nog met een handkar naar het Prof. R.P. Cleveringaplein..

PvdA
Een aantal vrouwen afkomstig uit de gereformeerde kerk en de PvdA nam het initiatief. Elke zaterdag stonden ze met een handkar vol Fair Trade-producten op het plein voor de Hema, nu het plein voor de bibliotheek. De kar kon na een tijdje worden ingeruild voor een pand in de Solwerderstraat. Van de Solwerderstraat ging het naar de Dijkstraat, waar de VVV en de Wereldwinkel vijf jaar dezelfde ruimte deelden.

Eerlijke handel
Intussen is de winkel al 6,5 jaar aan Dijkstraat 19 gevestigd. De verkoopruimtes zijn veranderd, maar niet de doelstelling: eerlijke handel zodat de producenten een eerlijke prijs krijgen, verantwoorde werkomstandigheden hebben er geen kinderarbeid aan te pas komt. Daarbij zijn gelijke kansen voor mannen en vrouwen, zorg voor het milieu, contracten voor een langere periode en transparantie belangrijke ingrediënten gebleven.

Dertig jaar lang hebben de vrijwilligsters met de hulp van het winkelend publiek een steentje bij kunnen dragen aan een rechtvaardiger wereld. 

Nieuwe Stijlvolle Dopper

De minimalistische - en (ook niet onbelangrijk) superstijlvolle - glazen fles maakt een statement. Niet alleen op je bureau; ook op wereldniveau. Wacht even... het wordt nog beter. Een feitje met een mooie achterliggende symboliek. Als je 'm omkeert heb je niet alleen een beker om uit te drinken; je zet water letterlijk op een voetstuk! Waar het hoort.

In onze (en binnenkort ook jouw) Dopper Glass past tot 400 ml water. Beetje kieskeurig wat betreft de temperatuur van je water? Snappen we. Check onze Dopper Glass Insulated. Houdt warm water langer warm, en koud water langer koud. Overal aan gedacht.

Sprookjesachtig Mooie Beelden Uit Mexico

In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie expressieve beelden te maken. Etta, een buitenlandse ontwerpster en Roberto, die zijn leven lang al met klei aan het werk is.

Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Een werkplek met veel licht, ruimte, goede ventilatie op het platteland van Mexico.
De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Roberto en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren de het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het proto type worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moeten deze minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat 1 beeld uit meerdere mallen. Niet iedere werknemer is in staat op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar 1 modeleur beschikbaar.
Voordat het beeld in de oven kan moet het gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen. Dit om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden ze gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde dit in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het milieuvriendelijker.
Na het bakken worden de kleine scheurtjes dichtgesmeerd met een pasta en gladgeschuurd zodat de oppervlakte egaal wordt.
Een basis laag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat men verder kan.
De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling.
Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen.
Deze unieke beelden worden bij voorkeur niet buiten geplaatst en zijn niet vorstbestendig.