1 juli koopzondag

Tijdens het horeca weekend is Wereldwinkel Appingedam op 1 juli van 12:00-17:00 uur geopend.
Kom gezellig langs!

HELP! de bijen en vlinders

Wil jij voor € 1,49 helpen de bijen- en vlindersterfte tegen te gaan door Nederland te verrijken met bloemen?

Door dit zakje met bloemzaadjes te kopen en uit te zaaien in tuin, park of in het wild, help je op een heel eenvoudige manier de bijensterfte in Nederland tegen te gaan.

De gezondheid en weerstand van bijen(volken) en vlinders wordt bedreigd door het enorme pesticide gebruik in de bloemen, groente en fruitteelt. Door bijen en vlinders op deze manier bloemen te geven, -die vrij zijn van pesticiden-, behouden zij hun vitaliteit en weerbaarheid. Zij kunnen uw bloemenhulp goed gebruiken. Als wij de bijen en vlinders bloemen geven die vrij zijn van pesticiden, behouden zij hun vitaliteit en weerbaarheid. Zij kunnen uw bloemenhulp goed gebruiken.

Geef ook een zakje aan je vrienden, familie, buren en aan de tuin van de sportclub. Bijen en vlinder populaties hebben dringend gezonde bloemenveldjes nodig om aan hun dagelijkse portie nectar en stuifmeel te komen. Een bij bezoekt wel 3000 bloemen per dag en voor 1 kilo honing zijn 1 miljoen bloemen vluchten nodig.

Als elk gezin in Nederland, hoe klein zijn of haar tuintje of balkonnetje dan ook is, een bloembak of een klein stukje tuin, met dit bloemenmengsel inzaait, helpen we met zijn allen om dit grootse probleem aan te pakken en te verkleinen. Daarbij is goed nieuws dat er steeds meer bijenkasten in stadstuinen of op stadsdaken bijkomen.

Je kunt ook tijdens het fietsen wild-zaaien in de bermen langs fietspaden en in parken.

Op deze manier kunnen wij zelf onze bijen en vlinders helpen en vermeerderen.

Doe je mee?

Geurend Bijenwas Vormpje
Als bijdrage voor je hulp krijg je een geurend bijenwasvormpje van onze Nederlandse bijen. Voor in een lade met textiel, om af en toe aan te ruiken of om in een aromalampje te smelten. Bij gebruik in een aromalampje wel opletten dat er geen water bij komt, want bijenwas gaat spetteren als er water in het bakje zit.

FAIR FRIDAY bij Wereldwinkel Appingedam!

Aanstaande vrijdag (22-6) €2,50 korting op alle kunststof doppers. 
Dus van €12,50 voor €10,-.

FAIR FRIDAY bij Wereldwinkel Appingedam!

Deze week (15-6) 25% korting op alle tassen en boodschappenmanden m.u.v. plastic tasjes.

17 juni is het (fair) vaderdag

Wil je papa echt verrassen dan geef je natuurlijk een origineel cadeau uit de wereldwinkel. Voor elke vader is er wel een passend cadeau te vinden.

Coral Goodness

Dopper heeft een nieuwe Limited Edition kleur de Coral Red waarmee ze/we meer awareness willen creëren voor de koraalriffen.


Meer dan 25% van het zeeleven woont in onze koraalriffen, de steden van de oceaan. Deze riffen beschermen de kust, vormen de kraamkamer voor allerlei zeedieren en zijn essentieel voor de plaatselijke vissers. Het mag duidelijk zijn: koraal is cool. Maar steeds meer riffen verbleken en veranderen in spooksteden.


In de afgelopen vijftig jaar, is de helft van de koraalriffen in de wereld verdwenen. De oorzaak? Klimaatverandering, overbevissing, toerisme en natuurlijk vervuiling. Meer dan 500 miljoen mensen is afhankelijk van deze riffen voor hun dagelijkse eten en inkomen. Als we niets doen, zullen de huidige koraalriffen in hoog tempo afsterven. Bottles up!


Met de Limited Edition Coral Red willen wij mensen inspireren om kraanwater te drinken om zo ook het koraal te beschermen. Iedere slok telt, dus proost met je Dopper op de gezondheid van onze koraalriffen

Upcycling is hip

KLIKETYKLIKBOX
De "kliketyklikbox" is een veelzijdig en trendy, maar toch praktisch en chique, eco-vriendelijke gift box van kunststof. Gerecycled uit kunststof 2-liter drankflessen.

Vul de bijzondere box met lekkere chocola of een andere lekkernij erin. Of gebruik het met een (kunstof) waxinelichtje. Een eenvoudig glazen potje erin en u heeft een bloemenvaasje.

ALLWOMENRECYCLING
“All Woman Recycling” is een klein bedrijf, gevestigd in de zuidelijke voorsteden van Kaapstad. Het is het resultaat van de wens van Lynn Worsley om een duurzame en winstgevende business te creëren, terwijl de ondersteuning van het milieu en de empowerment van andere vrouwen daarvan deel uit maken.

Vrouwen die langer dan 2 jaar werkloos zijn worden onderwezen in de vaardigheden die nodig zijn om deze productie te creëren, terwijl op hetzelfde moment de vakken business management en verkoop vaardigheden aangeleerd worden.

Een deel van de productie wordt lokaal verkocht. Daarnaast wordt ongeveer 60% van de eco-vriendelijke geschenkdozen geëxporteerd naar landen als Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië, de VS en Australië. En nu dus ook in Nederland te koop.

HET DOEL
“Het schoonhouden van het land met een petfles per keer”. Het doel is zeer gericht en eenvoudig; het creëren van gewilde upcycled producten, die het milieu ten goede komen en de positie van de lokale vrouwen verbeteren.

Nu ook Seepje allesreiniger en Seepje wasmand in ons assortiment

Wist je dat de Seepje allesreinigers geschikt zijn voor alle harde afneembare oppervlakken? Zoals vloeren, kozijnen, spiegels en de deuren van je inloopkast? Zelfs de badkamer en keuken schreeuwen om jouw poetspracht!
Doe 5 liter water in ‘n emmer en mik er twee volle dopjes Seepje bij. Gebruik bij hardnekkige vuil onverdunde allesreiniger en veeg het oppervlak schoon met een vochtige doek.
Gebruik van de Seepje Wereldse Wasmand is simpel. Maak je was lekker vies, vergeet niet te genieten terwijl je dat doet. En mik ‘t daarna in de Wereldse Wasmand. Hij houdt het lekker bij zich tot je besluit een natuurlijk wasje te draaien met Seepje.
Oja, hij is 62 centimeter hoog, 44 centimeter breed en 35 centimeter diep. Daar kun je heel wat was in kwijt, toch?
Natuurlijk verkopen we ook nog steeds de Seepje wasschillen en vloeibare wasmiddel.

Vrolijk gekleurde parelhoen beeldjes van Martin Kabré

Martin Kabré woont en werkt in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.
Martin is 40 jaar, is getrouwd en heeft twee kinderen. Martin is een Mossi.
De Mossi vormen de grootste bevolkingsgroep in Burkina Faso.
Martin spreekt naast zijn moedertaal, het Moré, ook Frans.
Frans is de officiële taal van Burkina Faso, dat tot 1960 een kolonie van Frankrijk was.
Martin kan niet lezen en schrijven.

 

In zijn jeugd is hij getroffen door het poliovirus, waardoor hij nu geen kracht meer heeft in zijn beide benen. Hij verplaatst zich met een rolstoelfiets, die hij met zijn armen voort beweegt. 
Na zijn ziekte hebben de Witte Paters zich over hem ontfermd. Zij hebben hem de kans gegeven een keramiek-opleiding te volgen.Martin heeft dit met beide handen aangegrepen en heeft zich gespecialiseerd in het bakken van vogelbeeldjes.Hij doet dit langs de kant van de weg in de hoop dat toeristen zijn beeldjes kopen. Zijn inkomen is niet hoog, maar hij kan er zijn gezin mee onderhouden en zijn kinderen naar school laten gaan.

 

Voor zijn beeldjes heeft Martin zich laten inspireren door het parelhoen. Deze hoenderachtige vogel met een grijs verenkleed, bezaaid met witte pareltjes komt veel voor in Burkina Faso, zowel in het wild als ook op de boerenerven. Hij wordt veel gegeten en is volop te koop op de markten van Ouagadougou.


Mooi cadeau, kleine prijs

Bij Wereldwinkel Appingedam vind je de leukste (fair trade) cadeaus. 
En dit hoeft helemaal niet duur te zijn.
Alle artikelen op de foto kosten minder dan €5,-, en in de winkel is nog veel meer moois te vinden.

Kom naar de winkel en laat je verrassen!

Nieuwe Tony Chocolonely Smaken

Donkere melk? Da's volle, romige melkchocolade met de kraak en smaak van pure chocolade. Onze nieuwe donkere melkchocolade bevat 42% cacao en is minder zoet dan Tony’s melkchocolade met 32% cacao. In de smaken donkere melk en donkere melk pretzel toffee. 
Repen om serieus te nemen, want meer cacaobonen = meer impact. We kopen de cacaobonen direct in bij onze partnercoöperaties in Ghana en Ivoorkust tegen 'n hogere prijs. Ook werken we op lange termijn met de cacaoboeren samen, verhogen we samen de productiviteit en kwaliteit en worden de coöperaties versterkt. Meer cacao in je reep, betekent dus dat Tony’s met meer boeren op deze manier kan samenwerken. Met iedere hap die je eet doe je mee en draag je bij aan 'n slaafvrije chocoladewereld.
(Tekst van Tony Chocolonely FB pagina)

Kijk ook eens op de facebook pagina en website van Tony Chocolonely voor nog veel meer informatie over deze (h)eerlijke chocolade.

Nieuwe Dopper Kleuren In Ons Assortiment

Nieuw bij Wereldwinkel Appingedam!
DOPPERS in de kleuren: Zeegroen, Mintgoen, Steel Mini en ook de roze is is terug!

De Dopper waterfles is ideaal voor onderweg, op kantoor, tijdens sport en op vakantie.
Tap je eigen water in deze hippe waterfles. 

Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic afval verminderen en waar iedereen, dicht bij huis en ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater.

  • Nederlands product, zonder schadelijke stoffen
  • Makkelijk afwassen en 100% vaatwasmachinebestendig (tot 65° C)
  • Duurzaam, kan eindeloos hergebruikt worden

Sprookjesachtig mooie beelden uit Mexico

In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie expressieve beelden te maken. Etta, een buitenlandse ontwerpster en Roberto, die zijn leven lang al met klei aan het werk is.

Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Een werkplek met veel licht, ruimte, goede ventilatie op het platteland van Mexico.
De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Roberto en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren de het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het proto type worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moeten deze minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat 1 beeld uit meerdere mallen. Niet iedere werknemer is in staat op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar 1 modeleur beschikbaar.
Voordat het beeld in de oven kan moet het gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen. Dit om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden ze gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde dit in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het milieuvriendelijker.
Na het bakken worden de kleine scheurtjes dichtgesmeerd met een pasta en gladgeschuurd zodat de oppervlakte egaal wordt.
Een basis laag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat men verder kan.
De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling.
Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen.
Deze unieke beelden worden bij voorkeur niet buiten geplaatst en zijn niet vorstbestendig.

Nieuwe Ecozz Tasjes

Sinds 1 januari 2016 mogen er wettelijk geen plastic tasjes meer meegegeven worden door winkels in Nederland.

Naast de mooie tasjes van de basis collectie hebben we nu ook de Ecozz Gold Collection in het assortiment opgenomen.

Deze handige  boodschappentasjes hebben een print van wereldberoemde kunstwerken en kunstenaars.

Pierre-Auguste Renoir: Twee zusjes               Johannes Vermeer: Het melkmeisje                       Johannes Vermeer: Het meisje met de parel  Rembrandt van Rijn: De nachtwacht                     Claude Monet: De Japanse brug en de waterlelies                                                                     Edgar Degas: de balletklas                                  Gerard van Honthorst: De koppelaarster                                                                                                                     Vincent van Gogh: De zonnebloemen                                                                                                                     Vincent van Gogh: Zelfportret                                                                                                                                   Gustav Klimt: De kus                                                                                                                                                            Vincent van Gogh: De sterrennacht  

De opvouwbare, waterdichte en herbruikbare tassen zijn gemaakt van 100% gerecyclede petflessen en zijn gemakkelijk afsluitbaar met een rits. De afmetingen van de tas zijn 41 x 47 centimeter. In totaal kan de Ecozz tas een gewicht van 20 kilo dragen en is daarmee het perfecte, ecologische alternatief voor plastic tasjes.