Nieuw In Ons Assortiment

Bij ons vind je nu ook Wereldkaarten van Floris Recycled Stationary
Dat zijn wenskaarten met afbeelding uit verschillende delen van de wereld, o.a. Mexico, Malawi en Kenia.

Belangrijke kenmerken van deze prachtige kaarten zijn:
· Recycled papier en inkt op basis van plantaardige oliën,
· Handgeschilderde of getekende ontwerpen,
· Gemaakt in samenwerking met mensen met een beperking,
· 10 % van de winst naar een goed doel.

Op Zoek Naar Een Bijzonder Cadeau...

KAZURI onderscheidt zich van de andere merken door de kenmerkende uitstraling, karakteristieke patronen, de kleurige combinaties en de prachtige keramiek.
Daarnaast worden de sieraden Fair Trade geproduceerd wat nog een extra meerwaarde geeft aan het product.

De oprichtster van KAZURI, Lady Susan Wood begon in 1975 in haar achtertuin een werkplaatsje om kralen van klei/keramiek te maken. Ze begon samen met 2 gehandicapte vrouwen. Echter, ze realiseerde zich al snel dat er veel meer vrouwen werk nodig hadden en zo werd Kazuri Beads opgericht. Hier begon de lange maar succesvolle weg naar een hulpcentrum voor vrouwen, met name alleenstaande vrouwen, die geen andere bron (echtgenoot of familie) van inkomen hadden. Omdat de werkloosheid zo hoog was (en nog steeds is) kwam het veelvuldig voor dat een werkneemster met haar inkomen een groot deel van haar familie moest zien te onderhouden. In 1988 werd de werkplaats een fabriek en het aantal vrouwen dat er werkte steeg tot 120. De vrouwen werden er opgeleid en met deze kennis produceerden ze prachtige, unieke kralen en sieraden.

De kralen worden tot op de dag van vandaag gemaakt van klei uit het gebied rondom Mount Kenya, wat het product authentiek van deze streek maakt. In 2011 werkten er in de werkplaats 350 vrouwen, en nog steeds voornamelijk alleenstaande moeders.

KAZURI heeft op het werkterrein naast de werkplaats en de winkel, een kliniek opgericht voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp/advies/voorlichting en medicijnen. Ook krijgen de werkneemsters 80% van hun medische kosten vergoed door KAZURI, in het geval ze doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis.

KAZURI is lid van de WORLD FAIR TRADE ORGANISATION en werkt volgens diens richtlijnen waarop regelmatig controles worden uitgevoerd door deze organisatie.

Nieuw In De Winkel

De Thermo Dopper in de kleuren STEAMY PINK en GLACIER GREY.

De Dopper Insulated houd jouw water 24 uur ijskoud en 9 uur heet en voorziet jou gelijktijdig van een levensvoorraad aan karmapunten. 

ISOLEERFLES MET EEN MISSIE
De Dopper Insulated is er in twee kleuren: Glacier Grey en Steamy pink. Deze isoleerfles is zo hot dat je bijna zou verwachten dat de poolkappen harder gaan smelten. Bijna. Gelukkig is deze held juist goed voor onze wereld. Ieder jaar verdwijnt meer dan 8 miljoen ton plastic in onze oceanen. Niet cool. Waarom zou je nog een gekoeld waterflesje in de supermarkt kopen? De Dopper Insulated keert het tij van plastic-vervuiling! Warm water, koud water, stop het in je dubbelwandige Dopper thermosfles. Zo drinken we onze oceanen schoon, slok voor slok! Isoleerfles - groot of klein?

De Dopper Insulated is er als 580 ml fles en heeft ook een kleiner broertje van 350 ml (formaatje Dopper Original). De grote broer is de ideale isoleerfles is voor een dagje weg. Ben jij vaak onderweg? Het kleine broertje past in je (hand)tas en gaat graag mee op weg naar je werk.

Upcycling is hip

KLIKETYKLIKBOX
De "kliketyklikbox" is een veelzijdig en trendy, maar toch praktisch en chique, eco-vriendelijke gift box van kunststof. Gerecycled uit kunststof 2-liter drankflessen.

Vul de bijzondere box met lekkere chocola of een andere lekkernij erin. Of gebruik het met een (kunstof) waxinelichtje. Een eenvoudig glazen potje erin en u heeft een bloemenvaasje.

ALLWOMENRECYCLING
“All Woman Recycling” is een klein bedrijf, gevestigd in de zuidelijke voorsteden van Kaapstad. Het is het resultaat van de wens van Lynn Worsley om een duurzame en winstgevende business te creëren, terwijl de ondersteuning van het milieu en de empowerment van andere vrouwen daarvan deel uit maken.

Vrouwen die langer dan 2 jaar werkloos zijn worden onderwezen in de vaardigheden die nodig zijn om deze productie te creëren, terwijl op hetzelfde moment de vakken business management en verkoop vaardigheden aangeleerd worden.

Een deel van de productie wordt lokaal verkocht. Daarnaast wordt ongeveer 60% van de eco-vriendelijke geschenkdozen geëxporteerd naar landen als Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië, de VS en Australië. En nu dus ook in Nederland te koop.

HET DOEL
“Het schoonhouden van het land met een petfles per keer”. Het doel is zeer gericht en eenvoudig; het creëren van gewilde upcycled producten, die het milieu ten goede komen en de positie van de lokale vrouwen verbeteren.

Vrolijk gekleurde parelhoen beeldjes van Martin Kabré

Martin Kabré woont en werkt in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.
Martin is 40 jaar, is getrouwd en heeft twee kinderen. Martin is een Mossi.
De Mossi vormen de grootste bevolkingsgroep in Burkina Faso.
Martin spreekt naast zijn moedertaal, het Moré, ook Frans.
Frans is de officiële taal van Burkina Faso, dat tot 1960 een kolonie van Frankrijk was.
Martin kan niet lezen en schrijven.

 

In zijn jeugd is hij getroffen door het poliovirus, waardoor hij nu geen kracht meer heeft in zijn beide benen. Hij verplaatst zich met een rolstoelfiets, die hij met zijn armen voort beweegt. 
Na zijn ziekte hebben de Witte Paters zich over hem ontfermd. Zij hebben hem de kans gegeven een keramiek-opleiding te volgen.Martin heeft dit met beide handen aangegrepen en heeft zich gespecialiseerd in het bakken van vogelbeeldjes.Hij doet dit langs de kant van de weg in de hoop dat toeristen zijn beeldjes kopen. Zijn inkomen is niet hoog, maar hij kan er zijn gezin mee onderhouden en zijn kinderen naar school laten gaan.

 

Voor zijn beeldjes heeft Martin zich laten inspireren door het parelhoen. Deze hoenderachtige vogel met een grijs verenkleed, bezaaid met witte pareltjes komt veel voor in Burkina Faso, zowel in het wild als ook op de boerenerven. Hij wordt veel gegeten en is volop te koop op de markten van Ouagadougou.


Mooi cadeau, kleine prijs

Bij Wereldwinkel Appingedam vind je de leukste (fair trade) cadeaus. 
En dit hoeft helemaal niet duur te zijn.
Alle artikelen op de foto kosten minder dan €5,-, en in de winkel is nog veel meer moois te vinden.

Kom naar de winkel en laat je verrassen!

Sprookjesachtig mooie beelden uit Mexico

In 2009 kregen Roberto en Etta het idee om mooie expressieve beelden te maken. Etta, een buitenlandse ontwerpster en Roberto, die zijn leven lang al met klei aan het werk is.

Hun samenwerking wordt een groot succes en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een werkplaats waar 16 mensen onder goede omstandigheden en met veel plezier werken. Een werkplek met veel licht, ruimte, goede ventilatie op het platteland van Mexico.
De grondstof voor de beelden is klei. Deze wordt speciaal van een berg gehaald zo’n 50 km van de werkplaats. Aan de klei worden mineralen toegevoegd zodat de oventemperatuur verhoogd kan worden van 500 naar 800 graden Celsius. De beelden worden hierdoor harder en minder breekbaar.
Roberto en Etta creëren samen de beelden. Etta ontwerpt en samen voeren de het ontwerp uit. Eenmaal tevreden met het proto type worden er mallen gemaakt. In deze mallen wordt de klei gekneed en moeten deze minimaal een halve dag drogen. Na het drogen wordt de mal verwijderd en kunnen de details handmatig aangebracht worden. Afhankelijk van het beeld bestaat 1 beeld uit meerdere mallen. Niet iedere werknemer is in staat op hetzelfde niveau te werken, voor gecompliceerde beelden is er soms maar 1 modeleur beschikbaar.
Voordat het beeld in de oven kan moet het gedurende een week in de schaduw en uit de wind aan de lucht drogen. Dit om kromtrekken en grote scheuren te voorkomen. Daarna worden ze gedurende 5 uur in een oven gebakken. Voorheen gebeurde dit in een hout gestookte oven, inmiddels in een elektrische oven. Hierdoor is de temperatuur exacter te regelen en is het milieuvriendelijker.
Na het bakken worden de kleine scheurtjes dichtgesmeerd met een pasta en gladgeschuurd zodat de oppervlakte egaal wordt.
Een basis laag wordt aangebracht om alle poriën in de klei te sluiten. Over deze basis komt een grondlaag van olieverf. Deze laag moet 3 dagen drogen voordat men verder kan.
De kleur wordt in minimaal 3 lagen aangebracht en geeft de dynamiek aan het beeld. Als afwerking wordt het beeld tweemaal afgelakt met een vernis. Door het vele handwerk zijn geen twee beelden gelijk maar heeft ieder beeld zijn eigen uitstraling.
Om kwalitatief goede producten te kunnen leveren werken ze met geïmporteerde professionele verf en penselen.
Deze unieke beelden worden bij voorkeur niet buiten geplaatst en zijn niet vorstbestendig.