Wereldwinkel Appingedam. Jouw winkel!

Facebook

Wereldwinkel Appingedam is nu ook te vinden op Facebook!

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe producten, speciale aanbiedingen, gewijzigde openingstijden en nog veel meer.

Deel ons op Facebook en breng Fair Trade onder de aandacht bij je vrienden.

Informatie?

Het kan gebeuren dat je in de winkel iets tegenkomt waar je iets speciaals over wilt weten, schroom dan niet, stel je vraag. Onze verkoopmedewerkers geven je graag advies en kunnen je vraag (bijna) altijd beantwoorden. En als er niet direct een antwoord is dan wordt het voor je opgezocht. Waar is dit van gemaakt, waar komt het vandaan? Vaak leuk om te weten, zeker als je voor iemand een cadeau koopt.

Zoek je iets speciaals?

Wil je een verrassingspakket samenstellen voor je relatie? Nou dat kan.                                                             Wij bij Wereldwinkel Appingedam nemen de tijd voor je!

Maak een afspraak via: wwappingedam(at)gmail.com. Zeker als je een origineel pakket wilt, bijvoorbeeld bij een jubileum, een (kroon)verjaardag of gewoon voor jezelf.

Je kunt ook een schaal Fair Trade laten opmaken, of een mooie mand: leuk om te geven, fijn om te krijgen.

Onze Bronze Beelden

Deze prachtige bronzen beelden zijn gemaakt in Burkina Faso door de beeldhouwers Ali Nikiema en Yacouba Guira. Ze maken gebruik van de techniek die sinds mensenheugenis overgaat van vader op zoon. Het originele beeld wordt gemaakt van bijenwas en bedekt met klei. Wanneer de klei wordt gebakken in een gat in de grond, smelt de was. Zo ontstaat de mal waarin ze het brons gieten. Deze manier van werken heeft de prachtige naam cire-perdue, de verloren wastechniek.

De Tagua noot

Tagua noten zijn afkomstig van de ivoorpalm (Phytelphas aequatorialis) die als groeigebied midden - en zuid amerika heeft. De ivoorpalm wordt ook olifantsplant of taguaboom genoemd.

Tagua noten staan ook wel bekend als "vegetarisch ivoor". De structuur van dit materiaal lijkt namelijk erg op ivoor (van olifant) en het kan ook vergelijkbaar worden bewerkt tot bijvoorbeeld schaakstukken.

De palm kan vele ingekapselde mooie noten bevatten die, gepolijst en schoongemaakt, een prachtige steen opleveren. De taguanoot is een natuurlijk regenwoud product.

Goed geoogst kan de verbouw van deze palmen vijf keer zo veel opbrengst genereren voor de traditionele bewoners van het regenwoud. Het verbouwen van van Taguanoten is dan ook een belangrijke ecologische stimulans voor het behoud van de regenwouden.

Vazen om blij van te worden

Fleur je huis op met deze vrolijk gekleurde vazen van onze importeur Wisnu.

Wisnu werkt al jaren samen met de aardewerk producent Benya Art Craft op het Indonesische eiland Java. Benya Art Craft heeft een werkplaats in de omgeving van de bekende stad Yogyakarta. Bij de productie van de aardewerk siervoorwerpen wordt gebruik gemaakt van "tanah godean ", roodbruine aarde uit de 2e en 3e grondlaag. De producten worden gebakken bij een temperatuur van maximaal 850 graden celcius. Dit betekent, dat het aardewerk niet winterhard is alhoewel het in de praktijk meestal weinig problemen geeft. Voor de zekerheid is het aan te bevelen om deze producten bij matige tot strenge vorst binnen te plaatsen.

Benya Art Craft is gespecialiseerd in modern vormgegeven schalen, vazen en ander aardewerk. De eigenaar, Adnan, heeft een afgeronde opleiding aan de Academy of Arts in Yogyakarta. Samen met de designers van Wisnu worden voortdurend nieuwe lijnen ontwikkeld die op de westerse markt met veel succes verkocht worden.

Dopper, een waterfles met een verhaal

We hebben de prachtige Dopper Deep Purple toegevoegd aaan ons assortiment.

De duurzame waterfles Dopper is een handige dutch design fles waar bovenin een bekertje verwerkt zit. Het leuke aan het waterflesje is dat je zelf kunt kiezen of je uit het bekertje drinkt of gewoon uit de fles. De dopper waterfles is gemaakt van BPA vrij kunststof en bij ons verkrijgbaar 6 frisse kleuren. 

Dopper streeft naar een wereld waar mensen zich bewust zijn van het milieu, waar we actief de hoeveelheid single-use plastic verminderen en waar iedereen, dichtbij huis of ver weg, toegang heeft tot veilig drinkwater. 

Klik voor meer info over de dopper waterfles en de missie van Dopper op het plaatje. 

Kleurrijke kaarten van Aquarupella

Ze zeggen zó veel, die prachtige, kleurige fotokaarten. En je hoeft er niet geweest te zijn, ergens in een van die verre buitenlanden, om toch zo'n kaart of boekenlegger van die cultuur of dat landschap aan familie of vrienden te sturen. Zelfs de envelop geeft een wereldwijde blik. Wereldwinkel Appingedam koopt de kaarten en de boekenleggers bij Stichting Bondgenoten. De opbrengst besteedt Bondgenoten aan het verbeteren van de toekomstmogelijkheden voor arme jongeren in Indonesië.

Palmhout by Piet Hein Eek

Voor de Vietnamese houtbewerkers is palmhout een mooie en snelgroeiende grondstof. Nadeel is dat het snel krom trekt. Met een speciaal ontwerp loste Piet Hein Eek dit probleem op. De manden en schalen zijn opgebouwd uit dunne aan elkaar geregen latjes. Deze kunnen krimpen en uitzetten wat ze willen- het product blijft intact. Voor sterke knopen en stevig draad vroegen de houtbewerkers advies aan de vissers in hun dorp.

Verrijk je huis met de warme uitstraling van acacia hout uit de Filipijnen

Acacia bomen zijn niet moeilijk te vinden in de Filipijnen. Overal zie je ze staan langs wegen en op onbebouwde grond. Acaciahout is een niet-inheemse hardhoutsoort. Het is mooi hout met een warme kleur. Het is duurzaam hout: de bomen groeien snel (hij bereikt zijn volle lengte in zestien jaar) en voor iedere gerooide boom wordt een nieuwe aangeplant. Het aanplanten van acaciabomen wordt gezien als een investering, die na een aantal jaren geld oplevert als het hout verkocht wordt. Het kappen, verhandelen en verwerken van de acacia bomen wordt gecontroleerd door de overheid middels certificering.

Onze importeur KINTA werkt bij de ontwikkeling van nieuwe acacia producten al jaren intensief samen met een kleinschalig familiebedrijf in Pampanga. Het bedrijf telt ongeveer 60 medewerkers en heeft meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van houtbewerking. Het is een goed georganiseerd bedrijf, dat streeft naar een gezonde, creatieve en plezierige werkomgeving voor haar werknemers. Tegen een goede faire beloning.

Er is een uiteenlopende collectie acacia-producten van lampen, krukjes, kandelaars, schalen, borden, keukengerei en kerst accessoires.. Bij de ontwikkeling is gezocht naar de grenzen van het materiaal. Soms leidt dat tot ruw gekerfde of natuurlijke vormen, dan weer tot een afwerking met beits, matte of glanzende lak in effen kleurtinten. En soms wordt het hout gecombineerd met gerecycled rubber of met glas.

Houten meubels

Importeur Sarana ontwikkelde een nieuwe collectie meubels gemaakt van sloophout.

Het hout is afkomstig van afgedankte boten en deuren uit Indonesië.

De meubelcollectie bestaat uit tafels in alle soorten en maten, stoeltjes voor kinderen en kastjes.

De producent verzamelt het hout en maakt er mooie, gelijke stukken van zodat alles goed verwerkt kan worden.

De kleurige verfresten die op de boten en deuren zaten, zie je nog op de meubeltjes.

Eigenlijk is ieder meubeltje uniek. Wist je dit?

Tunesisch tafelen

Eten neemt een steeds belangrijkere rol in, in ons dagelijks leven. Mensen worden bewuster en kiezen steeds vaker voor  eerlijke, biologische en duurzame producten.

Voor het tafelen met vrienden, familie en het gezin  maak je het door middel van een leuk servies met een vrolijk patroon of een mooi ontwerp extra gezellig .

Dit Fairtrade Tunesische servies wordt helemaal met de hand geproduceerd,  van het vormgeven tot aan de beschildering.

Door het werk bij de Fairtrade producent krijgen de werknemers en  hun gezinnen een salaris, een opleiding en komen  er steeds meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld schoon drinkwater en gezondheidszorg.

De Yogiman

Op het eerste gezicht lijkt de de Yogiman een droevig persoon. Er wordt dan ook wel gezegd dat de hij de rouwt om het leed van de hele wereld. Maar de Yogiman is in zijn hart gelukkig, hij heeft tevredenheid met zichzelf gevonden. Als je zijn hoofd naar je toekeert en hem beter bekijkt, dan ontdek je zijn lachende gezicht (de handen zijn z'n tanden, het hoofd is zijn neus en de oren zijn z'n ogen). Aan de achterkant van de Yogiman ontdek je een vorm van een hart, wat staat voor leven en kracht. Aan de de zijkant (z'n armen) zie je de vorm van een foetus, wat staat voor reinheid en een nieuw begin.

De Yogiman is een soort boeddha of talisman, waarvan men zegt dat hij het huis beschermt tegen het kwaad. De legende gaat dan ook dat men de Yogiman zo moet plaatsen dat zijn gezicht naar de deur (hoofdingang) van het huis wijst. Men zegt dat dat als je over zijn rug wrijft, het je zelfvertrouwen zal versterken, en als men de Yogiman goed behandelt, dat hij je zorgen wegneemt.

De tajine

Een Tajine is een Marokkaans aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Noord-Afrika is de Tajine populair.

Een Ttajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de Tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de Tajine op die van een braadpan.

Tajines zijn er geglazuurd en ongeglazuurd. Voordat een ongeglazuurde Tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur gevuld te worden met water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst.

Onze vogels, uniek stuk voor stuk.

Vogels van zeepsteen, vogels van glas, vogelmobiles: je vindt ze in de wereldwinkel.

De vogels van speksteen (of zeepsteen) komen uit Zimbabwe. De vorm van de vogel wordt bepaald door de vorm van de steen. Het maken van de vogels is een creatief proces. De stenen komen uit een steengroeve, dit is zwaar werk, en niet zonder gevaar. Er zitten namelijk slangen in de steengroeve. Er werken ongeveer twaalf mensen aan de vogels, dit betekent dat ruim honderd mensen dankzij het inkomen van deze twaalf mensen een beter bestaan hebben.

Eerlijk kiezen, bewuste keuze

Steeds meer mensen kiezen bewust voor eerlijke koffie. Koffie, omdat dat iets is wat je eigenlijk altijd wel gebruikt, net als thee. En steeds meer mensen blijven bij hun keus. Omdat ze beseffen dat hun keuze pas dan effect heeft: de koffie boeren krijgen zo meer zekerheid en vertrouwen in de toekomst. Eerlijk en bewust kiezen: ja, je moet érgens beginnen...en die koffie is gewoon lekker!

 

 

Openingstijden en contact

openingstijden:

maandag        13.30 - 18.00 uur

dinsdag           9.30 - 18.00 uur

woensdag       9.30 - 18.00 uur

donderdag      9.30 - 18.00 uur

vrijdag              9.30 - 21.00 uur

zaterdag           9.30 - 17.00 uur

 

contact:

Wereldwinkel Appingedam

Dijkstraat 19

9901 AM Appingedam

tel. 0596-623443

IBAN NL40RABO00383007909

e-mail wwappingedam(at)gmail.com

www.wereldwinkelgroningerland.nl

www.facebook.com/WereldwinkelAppingedam