Wat kun je allemaal met oude kranten?

Wat je allemaal met oude kranten kunt? Veel meer dan de meeste mensen denken. Dat bewijst Sagara met zijn prachtige bedrijf Earthbound Creations in Kandy, Sri Lanka. Earthbound Creations maakt schitterende alledaagse producten, zoals onderzetters, placemats, schalen. Stuk voor stuk zien ze eruit als kleine kunstwerken. Eenvoudig, maar tegelijkertijd kleurrijk, artistiek en allemaal gemaakt van gerecyclede kranten.

Sagara Ranga – de eigenaar van Earthbound Creations – vertelt: “Zo’n elf jaar geleden startte ik met het gebruiken van oude kranten. Toen ik in 2006 begon had ik helemaal niets. Ik woonde met mijn familie in een huis van klei en het dak bestond uit bladeren van palmbomen. We woonden met zijn allen in één kamer. Mijn moeder had één mooie ketting. Die mocht ik verkopen en van dat geld kocht ik een camera. Een half jaar later had ik geleerd om te fotograferen en kon ik een nieuwe ketting voor mijn moeder kopen. Van oude kranten maakte ik ansichtkaarten en die verkocht ik. Ik heb het bedrijf dus op kunnen starten, zonder eerst te moeten investeren. Zo is het allemaal begonnen”.

Sinds 2010 maakt Sagara van oude kranten veel meer producten dan alleen ansichtkaarten. De Economic Board waar Sagara bij aangesloten was, gaf hem de kans om af te reizen naar de Filipijnen om inspiratie op te doen. Zo leerde hij wat allemaal gemaakt kan worden van gerecyclede kranten. Eenmaal thuis begon hij te experimenteren.

Inmiddels is Earthbound Creations een snelgroeiend bedrijf en heeft Sagara 240 mensen in dienst, voornamelijk vrouwen. De meeste vrouwen wonen bij hem in het dorp, waar ook de werkplaats staat. In het dorp, dat bestaat uit ongeveer 4000 families, is Sagara een belangrijke werkgever. Hij vindt het erg belangrijk om mensen in het dorp te voorzien van banen en betaalt een eerlijk salaris, waar zij goed van kunnen leven. Earthbound Creations is echt een community-based  bedrijf. Bovendien kunnen de vrouwen flexibel met hun werk omgaan. De vrouwen halen materialen op bij de werkplaats en maken hun producten thuis, wanneer het hun uitkomt. Zij kunnen werken als de kinderen naar school zijn en de man aan het werk is. Het is een uitstekend voorbeeld van flexwerken, waar we in Nederland nog van kunnen leren! Zelf spreekt Sagara van een win-win situatie. ” We are helping each other. I’ll give these women a job, but I don’t have room for 240 people working in my factory at the same time. So now they can work at home and take care of their children at the same time.”

Behalve het bieden van werkgelegenheid aan zijn eigen gemeenschap, staat duurzaamheid bij Sagara hoog in het vaandel. Dit is één van de redenen dat Sagara voor zijn producten gebruik maakt van gerecyclede kranten. Duurzaamheid is geen onderwerp waar de meeste bedrijven in Sri Lanka zich erg mee bezig houden. De kranten waar de producten van worden gemaakt worden veelal verzameld in het dorp en opgehaald bij mensen thuis. Het verzamelen van kranten levert ook werk op. Bovendien ontvangen de mensen bij wie de kranten worden opgehaald hier ook een vergoeding voor.

De oude kranten worden vermaakt tot dunne rolletjes in diverse kleuren. Deze worden bij de werkplaats opgehaald en vervolgens mee naar huis genomen om hier aan de producten te werken. Alle producten worden met de hand gemaakt met behulp van een mal. Per dag maken de vrouwen ongeveer 35 kleine schalen of 12 grote schalen. De eindproducten worden weer teruggebracht naar de werkplaats.

Earthbound Creations startte als een klein bedrijf, maar is explosief gegroeid. In Sri Lanka worden de producten alleen verkocht bij de bekende toeristische winkels Odel en Barefoot. De meeste producten worden echter geëxporteerd naar het buitenland. Sagara exporteert zijn producten naar Nederland, Duitsland, Italië, Australië en India.

 

 

 

It's easy to be fair

De wereldwinkels Appingedam, Loppersum en Ten Boer hebben een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fairtrade normen.

Bij ons kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie en cadeaupakketten.

Nu heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.

IT’S SO EASY TO SHOP FAIR!