OOG VOOR DE SCHOONHEID VAN CAPIZ!

Heb je al kennis gemaakt met de Capiz-producten in de wereldwinkel? Capiz-producten? Ja zeker, prachtige gebruiksvoorwerpen, zoals sieraden, doosjes, mobiles, waxine-houders worden gemaakt van de capiz-schelp. We vertellen je er alles over!

Capiz is een platte, oesterachtige schelp, die in grote hoeveelheden voorkomt in de wateren rond de Filipijnse eilanden. De schelp is vrij rond en plat. In de Spaanse koloniale tijd werden de schelpen door hun licht-doorlatend karakter vooral gebruikt voor ramen in huizen. Precies die eigenschap maakt capiz een ideaal basismateriaal voor een artistieke collectie van handgemaakte sieraden en andere woonaccessoires.

Voor lampen, mobiles en kandelaars worden de gewassen schelpen in de gewenste vorm gesneden en eventueel gekleurd, waarbij het transparante karakter behouden blijft. Vervolgens worden de vormen aan elkaar verbonden met nylon draad of middels soldering. Bij andere capiz producten (sieraden, kerstdecoratie, fotolijsten en doosjes) worden de schelpen eerst week gemaakt, om de juiste mal ‘gevouwen', gedroogd en vervolgens ter versteviging ingekwast met een niet-giftige hars. Eenmaal droog worden ze geverfd en gedecoreerd, met opvallende ontworpen patronen.

Kinta is de importeur van deze prachtige producten en werkt al jaren samen met verschillende capiz producenten op verschillende locaties in de Filipijnen (in Manila en Cebu) De producten in Cebu worden geproduceerd door familiebedrijven onder supervisie van de coördinator Lorna. Zij hecht veel waarde aan het welzijn en werkomstandigheden van de medewerkers. De productie in Manila wordt verzorgd door een oud familiebedrijf met 50-60 medewerkers die met kleinere coöperaties samenwerkt.

 

It's easy to be fair

De wereldwinkels Appingedam, Loppersum en Ten Boer hebben een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fairtrade normen.

Bij ons kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie en cadeaupakketten.

Nu heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.

IT’S SO EASY TO SHOP FAIR!