Met DOLORES keramiek haal je het najaarszonnetje in huis!

Kom eens in de wereldwinkel en geniet net als wij van de mooie collectie Dolores-keramiek uit Mexico, gemaakt volgens een 500 jaar oude traditie. Dolores is een groot familiebedrijf. Ze werd twaalf jaar geleden opgericht door Maria Isabel. Zij maakt zelf de designs en stelt de kleurencombinaties samen. Er werken voornamelijk vrouwen. Het basismateriaal is gietklei, gewonnen in de bergen, dat in mallen wordt gegoten. Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Daarna brengen de vrouwen met de hand de decoratie aan waarna ze opnieuw de oven ingaan en de felle kleuren zichtbaar worden. Na het glazuren worden ze voor de laatste keer gebakken.

De 500 jaar oude techniek komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noord-Afrikaanse Moren de techniek aan de Spanjaarden door, die op hun beurt de techniek meebrachten naar Latijns-Amerika. De relatie met het Tunesische aardewerk is nog steeds herkenbaar. Ondanks de zeer betaalbare prijzen krijgen de makers een goed loon. Dit kleurige keramiek fleurt je huis helemaal op!  Vrolijk die saaie tuinmuur of schutting op met de uiterst zonnige zon! De afgebeelde zon heeft een grotere zus met een uitbundiger stralenkrans, word je nóg blijer van! Haal de zon wel even binnen bij vorst want ze is niet vorstbestendig. Iedere zon is uniek beschilderd. En natuurlijk hebben we meer fleurig aardewerk van Dolores, zoals de bloempotten en dierfiguren. Zoals gezegd: kom eens langs in de wereldwinkel!

We krijgen nogal eens de vraag hoe dat met de fairtrade handel in z’n werk gaat. Als voorbeeld geven we je het verhaal van Esperanza, de importeur van Dolores aardewerk. Esperanza werkt al meer dan 20 jaar in Latijns Amerika op basis van Fair Trade met gezinnen die moderne producten vervaardigen vanuit  traditie en vakmanschap. Langdurige handelsrelaties staan centraal waardoor, naast het verkrijgen van een goed inkomen, de producent zich algemeen kan ontwikkelen. Dit geldt niet alleen op persoonlijk vlak, maar zeker ook voor zakelijke kwaliteiten. Op deze manier wordt er een basis gelegd voor betere kansen in de toekomst, zowel voor de internationale markt als voor de lokale verkoop. De producten voldoen aan de hoogwaardige kwaliteit die de hedendaagse consument in Europa stelt. Door direct met de producenten te werken aan productontwikkeling kan Esperanza continue een actuele collectie aanbieden.

 

 

It's easy to be fair

De wereldwinkels Appingedam, Loppersum en Ten Boer hebben een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fairtrade normen.

Bij ons kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie en cadeaupakketten.

Nu heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.

IT’S SO EASY TO SHOP FAIR!