IN MEI LEGGEN ALLE VOGELS EEN EI.......

‘In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet!’ Dit oud Nederlandse spreekwoord klopt natuurlijk niet. Sterker nog, de eerste ei-leg verschilt per vogel en hangt af van allerlei factoren, zoals klimaat, zon en voedselaanbod. De verscheidenheid aan vogels en materialen in de wereldwinkel zijn niet afhankelijk van deze externe factoren. Ze zijn het hele jaar te koop, maar…….in deze meimaand willen we er eens de aandacht op vestigen.

In de kunst zijn vogels al eeuwen een onderwerp. Rembrandt heeft vogels getekend. Van Gogh schilderde een korenveld met kraaien. En Carel Fabritius schilderde het Puttertje, dat sinds het boek van Donna Tartt wereldberoemd is.

Ook kunstenaars en handwerkslieden uit diverse landen maken vogels uit allerlei (rest)materiaal. We hebben vogels van verschillend ‘pluimage’ van zeepsteen en metaal uit Zimbabwe. Ze worden gemaakt bij het bedrijf van de gebroeders Jimu. De broers, die wonen in een township in de buurt van Harare, de hoofdstad, hebben een bedrijfje opgezet. Daar werken naast henzelf 11 werknemers aan onder meer deze vogels. Het zeepsteen wordt door de broers zelf uit een grot in de bergen gehaald. En dat is niet ongevaarlijk, omdat er slangen in die grotten zitten.

Er komen meer vogels uit Zimbabwe. Zo maakt Gibson Makarutse van oud ijzer scrap-metal kunstwerken en accessoires. Met een soort ijzerguillotine knipt Makarutse oude auto’s, olievaten en hekwerk in kleinere delen. Vervolgens last hij ze aan elkaar tot vogels, lantaarns, kerstbomen of andere woonaccessoires voor binnen- of buitenshuis. Gone Arty, de importeur van deze prachtige vogels, riep Makarutse in 2013 uit tot ondernemer van het jaar. Dankzij wereldwinkels en Gone Arty kon hij een eigen werkplaats kopen die professioneel werd ingericht.

We hebben glazen vogels uit Swasiland en Thailand, gemaakt van recycled glas. Vogels van aardewerk uit Peru en de felgekleurde vogels uit Mexico. Van hout hebben we een specht, die dienst doet als deurklopper.

En dan zijn er nog de uilen, aan wie wijsheid wordt toegedicht. Misschien zijn ze daarom een geliefd verzamelobject. De Wereldwinkel heeft dan ook altijd een bijzonder exemplaar in voorraad, van eenvoudig uitgevoerd tot veelkleurig gedecoreerd.

Een bont geheel dus, al die verschillende vogels, ingevlogen vanuit de hele wereld.

En om in stijl te blijven kan uw aankoop (feestelijk ingepakt) meegenomen worden in een bont gekleurd boodschappennetje van muskietengaas. Producenten tevreden en het milieu minder belast.

 

 

 

 

 

 

 

 

It's easy to be fair

De wereldwinkels Appingedam, Loppersum en Ten Boer hebben een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fairtrade normen.

Bij ons kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie en cadeaupakketten.

Nu heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.

IT’S SO EASY TO SHOP FAIR!