De wintertijd is weer ingegaan. Een uur eerder donker!

De wintertijd is weer ingegaan. Een uur eerder donker! Reden te meer om het in huis gezellig te maken met een kaarsje……of heel veel kaarsjes!

Wij zijn zelf erg gecharmeerd van de Swasi-kaarsen: in het kleine Afrikaanse koninkrijk Swaziland maken kunstzinnige ambachtslieden de mooiste kaarsen. Zij werken volgens de eeuwenoude techniek millefiore, die de kaarsen een exotische uitstraling geeft. De patronen op de kaarsen vinden hun oorsprong in de oude handelskralen uit Venetië. 

Van de 15e eeuw tot begin 1900 werden vooral in Afrika kralen gebruikt als betaalmiddel. Ze werden gebruikt om bij voorbeeld ivoor, goud en slaven te kopen. De naam TradeBeads of handelskralen wordt gebruikt voor antieke glazen kralen in allerlei kleuren en vormen. Eigenlijk zijn de kralen ook weer replica’s van oude Arabische mozaïekkralen. De kralen werden vroeger gemaakt door de Venetiaanse glasblazers.

Laat exotische prints nu juist de laatste trend op woongebied zijn!

Tony Marshak richtte het bedrijf in 1981 op in een oude boerderij tussen de ananasplantages. Hij bouwde het bedrijf verder uit volgends de fairtrade standaarden. Inmiddels werken er 70 mensen.
Goed om te weten: de harde buitenkant smelt nauwelijks wanneer de kaars brandt, zodat de mooie patronen van binnenuit lijken te gloeien. Is de binnenkant opgebrand? Zet er een waxinelichtje van palmolie in!

Palmolie kaarsen en waxinelichtjes  worden handgemaakt in Indonesië. Door het gebruik van gecertificeerde palmolie en duurzame verpakkingsmaterialen zijn deze kaarsen een milieuvriendelijk product. De voor het merendeel vrouwelijke werknemers van het bedrijf werken onder fairtrade omstandigheden. De kaarsen branden lang en schoon. En verder zijn er ook een aantal grote voordelen aan palmoliekaarsen ten opzichte van paraffinekaarsen:
 *paraffinekaarsen hebben als grondstof aardolie dat schaars is. Bovendien kennen we allemaal de verhalen over de winning van olie en de problemen die dit met zich meebrengt.
 *palmolie is een hernieuwbare grondstof. 
 *een palmoliekaars is biologisch afbreekbaar en deze brandt schoon, zonder roet en toxische stoffen. 
 *de brandduur van een palmoliekaars is langer, vaak wel 50% langer.

We willen het zo vlak voor de feestdagen nog eens gezegd hebben: De Wereldwinkel verkoopt originele en betaalbare cadeaus en heerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten, zoals pottenbakkers, zilversmeden, koffie- en theeboeren, er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen en hun kinderen naar school laten gaan.

Met uw aankoop helpt u hen daarbij!

 

 

 

 

 

 

 

It's easy to be fair

De wereldwinkels Appingedam, Loppersum en Ten Boer hebben een verrassend aanbod unieke, net-even-anders producten die vaak handgemaakt zijn en ingekocht volgens de fairtrade normen.

Bij ons kun je ook terecht voor grootverpakkingen thee en koffie en cadeaupakketten.

Nu heb je de leukste manier ontdekt om iets te veranderen in de wereld.

IT’S SO EASY TO SHOP FAIR!